De resultaten van de tentoonstelling Volksvlijt in 2016 verdienden het om vastgelegd te worden in een boek. Op 14 november 2017 was de launch van Volksvlijt hét boek. De launch was in de Amsterdamse Openbare Bibliotheek (OBA) aan het Oosterdok, de plek waar de tentoonstelling ook vorig jaar stond. Samen met Marieke Berkers, Mirjana Malovic en Zef Hemel heeft Pepijn Verpaalen van URBANOS het boek geschreven dat door Thonik is opgemaakt. Het boek geeft een beeld van het proces en laat alle ontwerpers aan het woord via verslagen van interviews en daarnaast een verklaring van hun project.
Volksvlijt was bedoeld om met alle Amsterdammers na te denken over hun stad en de toekomst van de economie. Er zijn daarvoor drie openbare ateliers georganiseerd waar steeds meer Amsterdammers op af kwamen. De ontwerpers verbeelden de ideeën vervolgens in ontwerpen, maquettes en kunstwerken. De projecten gaven veel verschillende invalshoeken en hebben hopelijk geïnspireerd om samen te werken aan de toekomst van de stad Amsterdam en/of de metropoolregio. Over heel de wereld speelt de vraag hoe steden zich zouden moeten ontwikkelen en welke rol bewoners en bedrijven kunnen hebben in het maken van een gezamenlijke visie. Omdat Volksvlijt een poging was om samen te werken is het boek in het Engels geschreven en inspireert hopelijk ook buiten Nederland tot samenwerking ofwel Volksvlijt.
Volksvlijt is geïnitieerd door Zef Hemel. Aan de tentoonstellingen werkten 12 teams van ontwerpers aan een specifieke opgave, zoals voedsel in de stad, drukte of logistiek. URBANOS onderzocht wat de circulaire economie betekent voor de haven van Amsterdam en op onze projectenpagina staat een verslag van de circulaire haven van Amsterdam.
Wilt u ook een exemplaar ontvangen? Stuur even een email aan office@urbanos.nl, dan kijken wij of wij voor u een exemplaar kunnen organiseren. Binnenkort ook te downloaden, update volgt.
Wil je alvast lekker door het boek heenbladeren, klik dan even hier.