Ook in Colombia was het zomer, maar terwijl de Nederlanders aan het strand lagen waren de Colombianen nog gewoon aan het werk. Er vonden twee interessante conferenties plaats, namelijk Construverde en Encuentro de Responsabilidad Social de la Arquitectura. Construverde staat in het teken van duurzaamheid en de Encuentro draaide om de rol van architecten en stedenbouwkundigen bij maatschappelijke opgaven, zoals de vrede in Colombia. Op beide conferenties hebben wij de resultaten van de Creative Challenge van afgelopen mei gepresenteerd. In de Creative Challenge werkten Nederlandse en Colombiaanse creatieven een week samen om elkaar en elkaars werkwijzen te leren kennen en zijn de eerste ideeën geschetst om het Batallon San Mateo in Pereira te ontwikkelen. Tijdens de Challenge was Design Thinking het kader voor samenwerking.
Op Construverde in Bogotá hebben wij laten zien dat de focus op landschap, organische groei en een inclusieve ontwikkelingsstrategie de basis zijn voor duurzame stedelijke ontwikkeling. De moderator was Claudia Mar nez, Alianza Clima y Desarrollo, CDKN en het panel bestond uit:
– Germán Castellanos, Progresa Fenicia Universidad de los Andes
– Shirly Castro, Dirección Nacional de Planeación
– Gisela Labrador, Findeter
– María del Pilar Restrepo, Área Metropolitana del Valle de Aburrá
– Pepijn Verpaalen, coordinator Crea ve Challenge
In Pereira draaide de Encuentro de Responsabilidad Social de la Arquitecture om de maatschappelijke rol van architecten en stedenbouwkundigen. Design Thinking zorgde tijdens de Challenge dat veel stakeholders betrokken waren in de verschillende fasen van de herontwikkeling van het Batallon en dat een integraal plan ontstond. Naast een presentatie van de resultaten van de Design Challenge hebben wij ook de vraag gesteld of Design Thinking een interessante aanpak is om bij te dragen aan de rurale ontwikkeling van Colombia; dit is één van de prioriteiten van het vredesakkoord.