Project Description
In Rotterdam-Zuid werken wij aan de inclusieve stad voor de project- en gebiedsontwikkelaar AM.
De inclusieve stad krijgt veel aandacht, maar iedereen geeft zijn eigen invulling aan dit thema. AM vroeg daarom om een visie op de inclusieve stad. Voor ons staat een inclusieve stad open voor verschillende subculturen. Iedereen kan in zijn eigen bubbels leven en de stad is de verbinding tussen de verschillende groepen. Door de wrijving van verschillende subculturen wordt langzaam iedereen onderdeel van een gezamenlijke maatschappij. De inrichting en de activiteiten in de openbare ruimte en de programmering van de gebouwen zorgt dat de subculturen wrijven en met elkaar in aanraking komen.
Om onderdeel te worden van een subcultuur moet je weten dat deze bestaat en dat kan door spontane ontmoetingen met iemand uit die subcultuur. Het geforceerd ontmoeten tussen subculturen is weinig succesvol omdat pas bij een gedeelde interesse langdurige relaties tot stand kunnen komen. Een gedeelde interesse ontstaat sneller als je elkaar tegenkomt en samen voor iets verantwoordelijk bent, bijvoorbeeld op de kinderen let in de buurtspeeltuin, voor het beheer van een tuin, organisatie van een toernooi of de buurtbarbecue. Wij noemen dat het wrijven van subculturen. In onze ontwerpmethodiek richten wij ons hierop zodat begrip, kennis en spontane ontmoetingen ontstaan. Het is gebaseerd op de bekende onbekenden; mensen die je van gezicht kent, maar niet persoonlijk en daardoor minder “eng” zijn. Bijvoorbeeld hangjongeren in je eigen wijk zijn minder beangstigend dan hangjongeren in een andere wijk. Vanuit de fase dat onbekenden bekend raken kan interesse in elkaar ontstaan; het is een groeitheorie, waarbij subculturen tegen elkaar wrijven en langzaam hoop je dat mensen onderdeel worden van meerdere subculturen en zodoende meer onderdeel worden van de samenleving en hun weerbaarheid vergroten.
De inclusieve stad is voor ons een stad waar subculturen gedijen en met elkaar wrijven. Hopende dat spontane ontmoetingen leiden van onbekende bekenden, naar interesse, naar het onderdeel uitmaken van één van elkaars subculturen. De voetbalvader die in aanraking komt met tuinieren en ook aan de slag gaat met groen in zijn straat en zodoende weer anderen leert kennen.
We hebben een methodiek ontwikkeld om de inclusieve stad waarin subculturen gedijen en met elkaar wrijven te ontwerpen en te ontwikkelen. De basis van een inclusieve stad is dat programma’s en functies worden gemengd in gebouwen en in de wijk zodat verschillende subculturen elkaar treffen. We ondernemen de volgende stappen:
– Get to know the unkown; weet wat speelt en hoe de verschillende subculturen leven;
– Actieve en verrassende participatie tijdens de ontwikkeling van de ideeën, de uitvoering van de plannen en bij het beheer;
– Omzetten van visie in concepten op gebouw en gebiedsniveau waarbij programma’s en functies van verschillende subculturen worden gebundeld. De openbare ruimte speelt hierin een belangrijke rol;
– Ruimten onbestemd laten voor participatie op korte en lange termijn; en
– Strategie van korte termijn acties benoemen waarmee morgen gestart kan worden om het gebied te ontwikkelen.
Met deze visie en aanpak werken wij nu aan het meer inclusief maken van de projecten van AM in Rotterdam-Zuid
De project- en gebiedsontwikkelaar AM Inspiring Places heeft de inclusieve stad als één van haar kernthema’s benoemd. AM schreef de prijsvraag AM I Included? uit en vroeg om visies voor de inclusieve stad. Na meerdere selectieronden kozen zij uiteindelijk voor onze visie.
Lees ook het juryrapport.
Lees hier het interview met de winnaars in Vastgoedjournaal.
Lees hier het interview met de winnaar in De Architect
Lees hier het interview met de winnaars in Gemeente.nu
Kijk ook in het stedenbouw magazine Blauwe Kamer waar een artikel verscheen