Publicaties, tentoonstellingen en lezingen

Publicaties, tentoonstellingen en lezingen 2017-11-15T15:15:41+00:00

Publicaties

Selectie van verschillende publicaties over of van ons bureau.

Dream Your Own Future is een boek over de tentoonstelling Volksvlijt. Het boek hebben wij samen met Marieke Berkers, Zef Hemel en Mirjana Milanovic geschreven en Thonik was verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp.

Buiten de grenzen kleuren geeft tips en adviezen voor creatieven die in het buitenland willen ondernemen. Daarnaast tref je een aantal ervaringen aan van bureaus die al op pad zijn gegaan. Wij hebben de publicatie geschreven en Sunshine&Apples was verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp.

Het experiment met de openbare ruimte op het Haags De Silleplein is beschreven in CS Den Haag en FM Den Haag heeft een vlog gemaakt.

De Ruta de la Experiencia was een tijdelijke transformatie van een straat in Quito tijdens de Habitat III conferentie. Citiscope beschreef het tactical urbanism project met groot enthousiasme.

De circulaire haven van Amsterdam is het thema dat wij uitwerken voor Volksvlijt2056 over de toekomst van de economie van Amsterdam. In het Parool stond op 29 maart 2016 een interview met ons over de circulaire haven.

Het Rokin hebben wij samen met de ondernemersvereniging tijdelijk veranderd. Vijftien jaar lang werd gesproken over een rode loper en in de zomer van 2015 hebben wij daarom een echte rode loper uitgerold waardoor een plein ontstond met ruimte voor ontspanning, concerten en lekker picknicken. Op o.a. de site van Oog voor de Buurt staat een verslag.

Onze projecten in Colombia zijn op verschillende sites beschreven. Grensverleggers volgt ondernemers in het buitenland. Op de site staat een interview met ons over hoe wij bijdragen aan humane steden in Colombia (april 2015). Op de site van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie staat een verslag van onze avonturen  (januari 2015). Ook Gebiedsontwikkeling.nu schreef over verdichting (juni 2015).

Met de titel “Fietsen zou net zo normaal moeten zijn als tanden poetsen” openden de Colombiaanse krant El Tiempo het interview met Camila Pinzon. Camila werd geïnterviewd omdat zij namens de Dutch Cycling Embassy sprak op het World Bike Forum in Medellín (februari 2015). Wij zijn lid van de Ducth Cycling Embassy en maken plannen hoe het fietsen gestimuleerd kan worden door slimme verbindingen, goede stallingen, situering van voorzieningen, prettige routes, etc.

In de publicatie Oog voor de buurt #2 staat ons Venrayse project beschreven waarin wij scenario’s hebben gemaakt voor de openbare ruimte. (26 september 2013). De publicatie is aan te vragen via info@oogvoordebuurt.nl. Een samenvatting is te vinden op www.oogvoordebuurt.nl. Hier is ook een interview te vinden over ons en het project.

In een serie over 2050 heeft Architectenweb ons artikel over de economie in 2050 gepubliceerd. Het artikel was een verkorte projectbeschrijving van de Ecobalans van de Energetic City 2050  (architectenweb, januari 2013)

Interview in de Blauwe Kamer van april 2012. Het interview draaide om onze innovatieve aanpak in projecten. Door thema’s en partijen aan elkaar te verbinden komen projecten van de grond.

In het juni 2012 nummer van Southeast Asia Building Magazine is onze project Cruquius beschreven als kans om de stedelijke vernieuwing weer vlot te trekken.

De resultaten van ons onderzoek naar de leegstand van kantoren is online te lezen (december 2011)

Mobiliseren vakmanschap en talenten wijkbewoners: Creating Class: een samenhangende aanpak van stedelijke vernieuwing” in het RO Magazine van maart 2012 over de relatie tussen stedenbouw en economie.

Samenvatting van presentatie op de conferentie Maatschappelijk Vastgoed 2012 (pagina 26-27). Samen met het stadsdeel Amsterdam-Noord presenteerden wij onze visie op de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed.

Zoeken naar de G-spot” in het tijdschrift Nul20 (november 2009). Om vitale wijken te creëren moet synergie gezocht worden tussen de Gebruikers van een Gebied en de aanwezige Gebouwen. De juiste mix van programma’s, de samenwerking met relevante partijen en andere strategieën zijn beschreven.

“Back in Business “ in Building Business (oktober 2007). Omdat alleen stenen stapelen onvoldoende is om prachtwijken te realiseren moet op gebiedsniveau en met de juiste partners gezocht worden naar middelen om de sociaal economische dynamiek te stimuleren. Van groot belang is visie en leiderschap en een procesgang waarbij interactiviteit partijen betrekt.

“Van droog beleid naar praktische kansen” in Schooldomein (mei 2010). Voor de centra van jeugd en gezin is veel beleid geschreven. Dit artikel beschrijf hoe in Amsterdam-Noord het beleid vertaalt is naar praktische kansen.[/fusion_builder_column_inner]

Tentoonstellingen en lezingen

Tentoonstellingen 

Ontmoeten was het thema van de tentoonstelling in het Haagse Pulchri. Hans Leeflang was de organisator en had 12 stedenbouwers en kunstenaars uitgenodigd om op het thema ontmoeten de reflecteren. Wij hebben ons project op het Haags De Silleplein laten zien en de Ruta de la Experiencia in Quito als projecten waarin ruimtelijke (tijdelijke) ingrepen bijdroegen aan de sociale cohesie.

Tussen 12 april 2016 en 3 juli 2016 is de tentoonstelling Volksvlijt2056 geopend in de Amsterdamse Openbare bibliotheek. De tentoonstelling gaat over de toekomstige economie van Amsterdam. Wij hebben een installatie cq maquette gemaakt over de circulaire haven van Amsterdam. Amsterdam heeft de grootste benzinehaven van de wereld en kolenhaven nr 2 van Europa en als deze haven circulair moet worden ontstaan veel kansen voor de stad, economie en de haven.

Tussen oktober en december 2014 is iedereen welkom in het Ministerie van Binnenlandse zaken op de tentoonstelling “Atelier Rijksbouwmeester etaleert”. Ons project rondom de openbare ruimte van Brukske staat ook op de tentoonstelling. Klik hier voor meer informatie.

arnhem_in_2050

Op het Future City Festival in Arnhem (oktober 2012) stond ons project Ecobalans. Naast beelden van ons project konden verschillende activiteiten worden ondernomen. Op een tafel kon bijvoorbeeld een maaltijd worden samengesteld en de Voetafdruk worden berekend. het vervolg op de tentoonstelling staat op de Dutch Design Week 2013 waar alles draait om “Play the Future – Scenario City“. Ons project is een scenario voor de toekomst en de tentoonstelling is een begeerd speelobject voor bezoekers van de tentoonstelling

In het ABC Haarlem stond in maart 2012 ons project Creating Class uitgestald. Het project speelde in Haarlem-Oost. We hebben ook een presentatie gegeven om ons project met bewoners en lokale stakeholders te bespreken.

Als onderdeel van de prijsvraag New Harloheim stond onze prijswinnende inzending Creating Class in het NAi (november 2011).

Presentatie en workshops

We geven geregeld presentaties bij hogescholen (HvA), universiteiten (TUD, RUL, Los Andes)  en academies (Tilburg, Rotterdam en Amsterdam). Ook bij Pecha Kucha avonden of debatten tref je ons aan als spreker of aan de ronde tafel. We worden geregeld uitgenodigd om als expert deel te nemen aan verschillende workshops en discussies, bijvoorbeeld door de Europese Unie, Nieuwwest Express en leegstanddiscussies.